top of page

Jurgen, eigenaar van Udukda, een outdoor onderneming die u uit uw kot krijgt en op zijn paard.

Buitenritten te paard

Udukda

De ritten leiden je door de prachtige omgeving van het Nationaal Park Hoge Kempen. Zelfs kamperen met de paarden is mogelijk. Archie, Isko en Brutus staan klaar om jou een onvergetelijk avontuur te bezorgen. Na de tocht, brouwt Jurgen ter plaatse een koffie of een thee, en kan je helemaal zen terug naar huis.


Jurgen is meer dan een paardenman. Vanuit zijn militaire achtergrond leerde hij evident zijn weg vinden en overleven in de natuur. Nu leert hij mij dat, om me klaar te stomen voor een volgend groot avontuur: De Gaucho Derby in Patagonië, de zwaarste ultra-endurance race ter wereld. Jawel: te paard!


Wild Things kunnen mee met Jurgen op tocht voor €25 ipv €30 per uur!


Zeg maar dat ik mensen begeleid in het toepassen van gezond verstand

Wie is Jurgen - het gezicht van Udukda?

Zeg maar dat ik mensen begeleid in het toepassen van gezond verstand. Al dan niet te paard. Ik leer u tochten voorbereiden en organiseren en kan u dingen zoals oriëntatie en navigatie bijbrengen. Vanuit mijn job als militair heb ik veel geleerd en van de wereld gezien, dus veel kan. Als het maar no-nonsense is. Ik ben bij het leger gegaan in de tijd van Topgun hè; dat was buiten slapen. En geen wifi. Ik geef buiten les, de bureau omgeving is mijn ding niet. Ik geloof dat je mensen beter iets kan aanleren in de buiten, al doende, ervaringsgericht. Of ge leert niks en we trekken gewoon te paard het Nationaal Park in, dat kan ook!


Ik ben iemand die graag in de natuur is, met de natuur leeft en gepassioneerd bezig is met zijn paarden. Ik hou van buiten werken: houtkappen, in en rond het huis rommelen, met de tractor rijden, met hooibalen zeulen, …


Ik weet van alles een beetje, maar van niks echt iets. Ik ben een echte generalist.

Dat is mijn talent: ik vind overal mijn weg in (letterlijk en figuurlijk).

Ik ben een doener trouwens: als ik iets wil doen, ga ik dat doen!


Doén! Zit daar jouw REWILD DNA?

Mijn militaire achtergrond heeft ervoor gezorgd dat ik mijn plan kan trekken buiten. Heel eerlijk: ik ga het avontuur zelf niet meer opzoeken, het is me genoeg opgedrongen geweest. Zelf slaap ik niet meer buiten. Maar ik kan me inbeelden dat je dat graag doet en ik kan je daarin op weg helpen. Bij ons was het altijd van dat: of het nu in uw timing of weer of gemoedstoestand past of niet, het gaat door. Als het van moeten is, gaat de leut er af, maar het heeft me heel veel geleerd.


Véronique en ik hebben 8 jaar in de stad gewoond, maar stadsmensen zijn wij niet. Wij zijn echte buitenmensen: vuile botten, vuur aansteken s avonds, stinken naar het vuur.

Enkel als we gaan eten doe ik mijn ‘goei horloge’ aan (lacht)

Mijn ouders hadden een boerderij en ik zat als kind tot mijn knieën in de beek stekelvaarzen te vangen. Dankzij mijn papa ken ik veel van vogels trouwens. Hij was een belezen mens en ik moest geen papiertje op de grond durven gooien - toen al.


Jong geleerd, oud gedaan! Hoe en waarvoor kunnen mensen jou vinden?

Voor buitenritten te paard, plan trekken te paard, kaart lezen te paard, oriëntatie te paard, EHBO te paard. Ik ben nochtans geen paardenspecialist (lacht). Zonder paard kan ook. Cursussen ‘gezond verstand gebruiken in de natuur’ misschien?


Welke komende activiteiten staan er gepland?

Er komen tweedaagse trektochten aan: eentje rustiek, de ander iets meer ‘chique’.

De rustieke versie bestaat uit 2 dagen paardrijden in het Nationaal Park en kamperen in de tent. Bij de chique versie overnacht je in de B&B in de buurt.


Ook wil ik focussen op minicursussen: hoe organiseer ik mij, hoe bereid ik mijn buitenrit of tocht te paard voor, …


Aan welke van jouw activiteiten zou je zelf het liefst deelnemen?

Zoals wat ik bij jou doe: trainen voor een specifiek doel, leren navigeren te paard, dingen zoeken in het bos. Zo’n dingen organiseren, daar haal ik echt plezier uit!


Wat is jouw lievelingsplek buiten?

Bij mijn paarden, eender waar. Nu gaat ge lachen he, maar dat mestscheppen is voor mij echt een rustpunt in de ochtend, een moment van bezinnen. De paarden brengen mij elke dag buiten, de dag begint direct goed.


Welke tip heb jij om meer tijd buiten door te brengen?

Alles begint bij het besef dat ‘de snelste weg naar het kerkhof via de zetel is’. Beséffen dat naar buiten gaan u energie geeft, gezond is. Kleine stapjes en er een gewoonte van maken.

Moeilijk he, want je weet ook dat veel drinken niet gezond is, maar je doet het toch. Wat ga ik dan tegen die mensen van 35 jaar zeggen die fulltime binnen zitten? Daarom is jullie netwerk zo belangrijk. Jullie bereiken ook de mensen die nog niet uit zichzelf naar buiten trekken.


Mijn tips?

Zoek een hobby die per definitie buiten doorgaat, zoals bij mij de paarden. Of een levend wezen dat afhankelijk van u is, zodat naar buiten gaan een verantwoordelijkheid is en het een automatisme wordt: Ge moét de mest gaan scheppen, ge moét naar buiten om hooi te gaan halen, …


En dan: je dag ermee beginnen. Als je het in de ochtend niet doet, komt het er niet meer van. ‘Buiten gaan’ inplannen in je agenda!


Wat is jouw wildste droom?

Ik wil in het zuiden van Spanje of Portugal een tocht doen te paard.

Als het helemaal wild mag: In Montana een tocht van 500-600 km, van ranch naar ranch. De kans is groot dat ik dat doe ook, ik wil geen ‘had-ik-maars’.


Wij gaan mee! Welke wilde ideeën heb jij nog voor de toekomst van Udukda?

Eigenlijk ben ik met Udukda exact waar ik wil zijn, misschien heeft dat ook te maken met mijn leeftijd. Dat is volgens mij het geheim van het leven: uw verwachtingen binnen uw mogelijkheden houden. Alles wat we willen, brengen we hier samen: onze thuis, buitenverblijf, job, hobbies. Ik wil vooral zo weinig mogelijk nog tegen mijn goesting doen.


Groot gelijk! Is het al half 3?!

Ja (lacht), schrijf dat maar op: “Ga naar Udukda, tijd vliegt als ge u amuseert!”


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page